Winsum Challenge League 2022

Het vierde seizoen van de Winsum Challenge League (WC League of WCL) staat voor de deur. Na twee seizoenen geteisterd door corona, lijkt het erop dat we dit jaar weer echt kunnen gaan geniet van een mooi tennisjaar. Daar hoort uiteraard een spectaculaire nieuwe editie van de Winsum Challenge League bij. In een 11 weken tellend seizoen gaan we op zoek naar 8 finalisten. Zij zullen tijdens de eerste zaterdag van de clubkampioenschappen in een spannend finaletoernooi strijden om de felbegeerde WCL-bokaal. 

Wat is de Winsum Challenge League?

Aan de basisopzet van onze interne competitie verandert weinig. Speel wanneer je maar wil, tegen wie je maar wil en vergaar punten voor het klassement. Enkel, dubbel, heren, dames, gemengd, het maakt allemaal niet uit. Elke wedstrijd, ongeacht de lengte (6 games of 5 sets), en elke tegenstander telt.

Echt waar, het is geen grap, dit jaar begint de WC League op vrijdag 1 april, gelijktijdig met de opening van de voorjaarscompetitie. De laatste reguliere speeldag is de dag voor de clubkampioenschappen, zondag 19 juni. Een week later volgt dan nog de enerverende finale.

Dit jaar is de WC League opgedeeld in twee periodes. Eén van vijf weken en één van zes weken. Voor elke periode wordt het klassement weer op nul gezet en begint de strijd opnieuw. Iedere periode levert vier finalisten op, die aan het eind van het seizoen tegen elkaar gaan strijden om te bepalen wie zich de nieuwe kampioen mag noemen.

Klassement

Voor elke speler tellen per periode maximaal de beste acht resultaten mee. Zodoende geven we ook de spelers met iets minder tijd, kans om hoog in het klassement te eindigen. Wel geldt natuurlijk dat meer wedstrijden de kans op meer punten vergroot, dus we moedigen een ieder aan om elk resultaat door te geven.

Bovendien kun je ook met wedstrijd 9, 10 en verder nog punten verdienen. Namelijk door zoveel mogelijk verschillende tegenstanders op de baan te krijgen. Op deze manier hopen we op meer deelnemers aan de WC League en een vergroten we de integratie binnen de club. Elke vijfde unieke tegenstander per periode levert een bonuspunt op voor het klassement. Als vanouds tellen bij de beste 8 resultaten per periode ook de punten voor elke unieke tegenstander. Speel je dus in een periode 8 dubbels, tegen 16 verschillende tegenstanders, dan zijn de eerste 19 punten (16 tegenstanders + 3 bonuspunten) al binnen. Daarnaast levert het spelen van een wedstrijd (of deze nu meetelt voor je puntentotaal of niet) in elke week van een periode aan het einde een bonus van drie punten op. Hierbij telt het openingsweekend van 1, 2 en 3 april mee voor de daaropvolgende week.

De volledige puntentelling is te vinden in de tabel.

Aan het eind van iedere periode kwalificeren de vier hoogstgeplaatste spelers op de ranglijst zich voor de finale aan het eind van het seizoen. Zo zijn er na twee periodes acht finalisten. Als een speler zich in een eerdere periode al geplaatst heeft, dan schuift de eerst volgende speler uit het klassement van die periode door naar de finale.

Finale

Zoals gezegd wordt de winnaar gekroond op zaterdag 25 juni. In een zinderend tiebreak-toernooi, waarvan we het exacte format nog even geheim houden, strijden de acht finalisten om de titel. Eerst poulewedstrijden, dan halve finales en de allesbeslissende eindstrijd. Zelfs als je je niet kwalificeert, wil je dit spektakel niet missen. Bovendien wil je die datum sowieso al vrij houden in je agenda, want hij valt midden in de clubkampioenschappen van T.C. Winsum!

Hoe doe je mee?  

Meedoen aan de Winsum Challenge League is simpel.

 • Meedoen aan de Winsum Challenge League is simpel. Zoek een tegenstander en ga de baan op. Opgeven is niet nodig, na je eerste wedstrijd kom je automatisch op de ranglijst;
 • Je mag tegen iedereen spelen; mannen/vrouwen door elkaar, enkelspel en dubbelspel;
 • Je mag onderling bepalen hoe lang jullie wedstrijd is. Dit kan één set, een bepaalde tijd of een hele wedstrijd zijn, wat jullie zelf willen;
 • Uitslagen geef je digitaal door aan de wedstrijdcommissie in de persoon van Frank van der Weck. Dit kan per WhatsApp (voorkeur), SMS (tel.: 06 28 56 87 61) of e-mail ([email protected]); Je bericht moet minimaal de namen van de spelers en de winnaar(s) bevatten;
 • De ranglijst wordt bijgehouden door de wedstrijdcommissie en is terug te vinden op de website van TC Winsum en op het infobord bij de kleedkamers

Puntentelling

Per gespeelde wedstrijd 1 punt
Per overwinning op tegenstander met lagere speelsterkte 1 punt
Per overwinning op tegenstander met gelijke speelsterkte 2 punten
Per overwinning op tegenstander met hogere speelsterkte 3 punten
Iedere unieke tegenstander in desbetreffende periode per meetellende wedstrijd 1 punt
Iedere vijfde verschillende tegenstander per periode 1 punt
Elke week van de periode gespeeld 3 punten

Eerdere kampioenen

 • 2021: Mark Engberts
 • 2020: Ramon Kauw
 • 2019: Joop Bakker

Periodes

 • Periode 1: 1 april t/m 8 mei
 • Periode 2: 9 mei t/m 19 juni
 • Finale: 25 juni tijdens de clubkampioenschappen